Return to site

Is het energielabel echt verplicht?

broken image

Als woningeigenaar kunt u bij de verkoop van de woning met een aantal zaken te maken krijgen. Waaronder het energielabel, want is het energielabel echt verplicht? Als u de woning in de verkoop zet wel! Verkoopt u de woning toch zonder het energielabel? Dan kunt u een maximale boete krijgen van €405. Dus pas als de woning in de verkoop gaat dient u het energielabel in orde te maken.

Is het energielabel echt verplicht?

Het energielabel van een woning laat zien hoe zuinig of onzuinig deze is. Het kan een vlottere verkoop bevorderen. En vooral als u onlangs uw woning verbouwt heeft kan dit gunstig zijn. Vaak verbouwt men de woning wel. Bijvoorbeeld omdat de vloer al erg oud is. Op dat moment wordt vaak gekozen om het ook goed te isoleren. Of we kiezen voor zonnepanelen om te besparen op onze energiekosten. Dit hoeft natuurlijk niet. Maar bij een eventuele verkoop zal dan aangetoond worden hoe zuinig de woning is.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u uw energielabel aanpassen waar nodig. Wilt u eerst weten welk energielabel de woning momenteel heeft? Check dat dan hier. U bent niet verplicht om uw woning te verduurzamen voor verkoop. Maar het kan invloed hebben op de vraagprijs. Bent u van plan om de woning pas over een paar jaar te verkopen? Dan kunt u ondertussen wel al aanpassingen aanbrengen in huis.

Als een woning niet heel zuinig is dan betekent het dat u meer aan energiekosten kwijt bent. En dat resulteert in een hogere energierekening. Vooral als de woning slecht geïsoleerd blijkt. Er wordt naar het bouwjaar gekeken, maar ook het type woning, de oppervlakte en andere kenmerken zoals dubbel glas, ventilatiesysteem of eventuele zonnepanelen. Hoe meer informatie er wordt verstrekt des te beter.

Vraag maatwerkadvies

Het energielabel eenmaal ingediend is tien jaar geldig. Als u deze al heeft kunt u het label na verbouwing opnieuw aanpassen. Als er niets ingediend is dan wordt er een schatting gemaakt van de staat van de woning. In dat geval heeft u een voorlopig energielabel. Stel u bent voornemens om te gaan verbouwen dan kunt u advies inwinnen. Vraag offertes aan en vraag om een maatwerkadvies. Dit geeft inzicht in hoe u het beste duurzaam kunt verbouwen. Er zal dan een professional langskomen die u van goed en deskundig advies voorziet.

Verbouwen voor de verhuizing kan gunstig zijn

Een woning verkopen met een energielabel A is natuurlijk het meest gunstig. Het trekt meerdere kopers aan, want zij hoeven dan niet veel meer te doen aan de woning. U kunt dan dus ook meer vragen voor uw huis. Op die manier kunt u uw kosten er ook weer uithalen. Vaak wordt er gedacht: Ja ik heb geen zin meer om te verbouwen als ik toch ga verhuizen. Maar dit is niet waar. Het kan dus de verkoopwaarde verhogen dus verdient u de investering ook weer terug.

Als u klaar bent om het energielabel definitief te maken dan kunt u het staven met foto's van de verbouwing. U logt dan in via DigiD en vult uw persoonlijke gegevens aan. Dan kunt u uit een lijst erkende deskundigen kiezen die de gegevens zal beoordelen. Als dit wordt goedgekeurd dan wordt uw energielabel definitief vastgelegd. Hier zijn wel kosten aan verbonden.